P&O-Advies
Goed personeelsbeleid richt zich op een optimaal proces van drie vitale onderdelen: instroom van (nieuwe) medewerkers, doorstroom van medewerkers (ontwikkeling) en uitstroom van medewerkers (ontslag).
Kleine en grote zorgen rondom uw personeel kosten veel onnodige energie. Daarom geef ik graag – samen met u – verder vorm aan een succesvol personeelsbeleid voor uw bedrijf.

Instroom
Werving en selectie
Op welk moment neemt u een nieuwe medewerker aan? Wat heeft u nodig om de juiste persoon te vinden? En hoe weet u of iemand past in het team? U kunt mij inschakelen voor het werven van de beste medewerkers. We bepalen vooraf alle wensen en criteria. Daarna zorg ik voor een passende vacature: voor de beste persoon op de juiste plaats.
De kandidaat zit aan tafel, en dan... Namens of samen met u gaan we goed voorbereid het gesprek aan. Want met de juiste vragen en een duidelijk doel voor ogen is de kans op een goede match veel groter.
Introductiebeleid
De introductieperiode, is daar over nagedacht? Bepaalde elementen mogen daarbij niet ontbreken. Praktische zaken zoals pasjes en codes, maar ook de behoefte van een nieuwe medewerker: voldoende aandacht, zodat de medewerker zich op zijn gemak voelt en een goede start kan maken.
Ik help u bij het op orde brengen van de kernelementen: aanspreekpunt, netwerk organiseren, checklist bij introductie, introductie in de organisatie en op de werkplek. Het doel? Uw medewerker zo snel mogelijk inzetbaar maken. Zo bespaart u tijd en geld.

Doorstroom
Ontwikkeling en opleiding
Zijn de medewerkers tevreden of zijn ze toe aan verandering en meer persoonlijke groei? En vindt u hun functie nog passend of verwacht u andere kwaliteiten van het personeel? Ik kan inventariseren of uw medewerkers zich naar behoren ontwikkelen. En of er behoefte is aan training en opleiding. Want als er te weinig interne doorstroom is, heeft dit een negatief effect.
U kent vast de uitspraak 'stilstand is achteruitgang'. Met slimme investeringen groeit uw personeel met uw bedrijf mee. Ik geef u graag passend advies!
Ziekteverzuim
Ziekteverzuim, u weet hoe geldverslindend en belastend dat voor uw organisatie kan zijn. Hoe houdt u grip op uw arbeidsongeschikte medewerker en hoe dringt u het ziekteverzuim terug? En dan al die regeltjes: Wet Verbetering Poortwachter, Wet BEZAVA, een probleemanalyse of plan van aanpak opstellen....
Ik help u graag grip te houden op de papierwinkel en het ziekteverzuim tot een minimum te beperken. Want van een gezonde organisatie heeft uiteindelijk iedereen profijt!
Beloning
Uw medewerkers willen dat hun inzet, zeker in economisch mindere tijden, wordt herkend en op passende wijze beloond. Veel medewerkers zijn bezorgd over de eerlijkheid van de beloning binnen het bedrijf. Maak dat dus inzichtelijk! Dit draagt bij aan kennis rondom beloning en zorgt voor minder emotie. Hoe u dat doet?
Ik kan voor u onderzoeken hoe de beloning van uw bedrijf zich verhoudt tot de markt. Salaris is nauw verwant met functioneren en beoordelen. Ook dat kan ik voor u regelen. Want met goede functioneringsgesprekken wordt iemands bijdrage aan de organisatie inzichtelijk. En daar kan het salaris dan weer op worden afgestemd.
Functioneren en beoordelen
Hoe beoordeelt u het functioneren van uw werknemers en hoe legt u dit vast? Goed presterende, gekwalificeerde en enthousiaste medewerkers vormen de motor van uw organisatie. Meer dan ooit speelt uw bedrijf in op in- en externe ontwikkelingen.
Want uw organisatie moet zich voortdurend aanpassen aan de wensen en eisen van de klant.
Daarom is het werken aan de ontwikkeling van eigen talenten en de toetsing van het functioneren zo belangrijk. En kan uw personeel met uw bedrijf meegroeien.

Uitstroom
Reorganisatie
In economisch moeilijke tijden zijn bedrijven vaak genoodzaakt om te reorganiseren. Dit heeft al snel consequenties voor de werknemers. Vaak wordt eerst afscheid genomen van de tijdelijke en ingehuurde krachten. Helaas is dit meestal niet voldoende. Dan komt het moment dat er werknemers met een vast dienstverband ontslagen moeten worden.
Maar ook in economisch goede tijden reorganiseren bedrijven om hun bedrijf nog winstgevender en slagvaardiger te maken. Toch is er vaak veel mogelijk om op passende wijze afscheid te nemen van overtollig personeel. Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden voor uw bedrijf.
Ontslag
Uitstroom van medewerkers kost handenvol geld. Want vaak zijn medewerkers een stuk minder productief wanneer ze weten dat hun contract niet wordt verlengd. Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je dit?
Er is een andere vorm van uitstroom. Wanneer zowel de ondernemer als de medewerker ervaren dat er geen uitdaging meer is binnen de organisatie. Op welke manier maak je dit bespreekbaar? En ben je bereid om samen met de medewerker op zoek te gaan naar een nieuwe, beter passende, uitdaging? Deze positieve uitstroom is zo belangrijk. Niet alleen voor de medewerker, ook voor het bedrijf en de omgeving buiten je organisatie.
Exitgesprek
Een van de werknemers vertrekt: andere baan gevonden, ontslagen, met pensioen of simpelweg omdat het tijdelijke dienstverband eindigt. In een exitgesprek sta je stil bij het aanstaande vertrek van uw werknemer.
Zo’n gesprek biedt de mogelijkheid om waardevolle feedback te verzamelen, ongewenst (hoog) verloop in de nabije toekomst te voorkomen en om op een prettige manier uit elkaar te gaan. Want vergeet niet: oud-medewerkers kunnen waardevolle ambassadeurs voor uw bedrijf zijn!
Hulp nodig bij een exitgesprek? Ik ondersteun u en uw bedrijf professioneel en efficiënt.